Koreai rutin, a tökéletes arcbőr titka

A koreai szépségápolási termékeket és módszereket először az amerikai szépségápolási piac fedezte fel közel tíz éve, az utóbbi években pedig világszerte is egyre inkább ismertek és elismertek lettek a koreai kozmetikumok. Nem ok nélkül.

Itt Európában ahhoz szoktunk, hogy a legtöbb ismert, könnyen elérhető, nagy volumenben gyártott kozmetikum célja, hogy “ne ártson” a bőrnek, azaz ne okozzon irritációt, emellett kellemes illatuk és állaguk legyen, és azonnali észlelhető eredményt produkáljon akár rövid távú szemlélet és mesterséges adalékanyagok árán.

Sokszor találkozunk olyan európai prémium kozmetikumokkal, melyek a gyors és látványos hatás érdekében olyan összetevőket is tartalmaznak, amiktől a bőr azonnal jobb tapintású -denaturált alkohol-, ragyogóbb kinézetű -csillámpala-, egyenletesebb -szilikonok túlzott használata- érzetű lesz, azonban tartós használatuk szárítja, irritálja az arcbőrt, így ördögi körként egyre többet kell belőlük használni a bőr hidratáltságának fenntartásáért.

De miben mások a koreai termékek? 

E rövid távú szemlélettel szemben Koreában a nők (és számunkra meglepő módon a férfiak is) sokkal tudatosabbak arcápolási szokásaikban, figyelmet szentelnek az összetevők és az aktív hatóanyagok kiválasztásának. A koreaiaknál a bőrápolás a kultúra része, ami egyrészt ősi hagyományaikon, másrészt K-pop őrület (koreai popzene, melyben meghatározó szerepet töltenek be az úgynevezett idolegyüttesek) által generált szépségideál elterjedésének köszönhető.

A tudatosabb igények kiszolgálására Koreában rengeteg kozmetikai márka verseng, akik már jó ideje ráébredtek, hogy egyrészt nemhogy nem lehet kétes hatású összetevőkkel létrehozni termékeiket, de alapkövetelmény, hogy a termékeik hosszú távon legyenek hatásosak és valóban lassítsák a bőr öregedési folyamatait. 

A koreai gyártók elsősorban a természetes összetevőkre helyezik a hangsúlyt, melyekből a fejlesztések során folyamatosan próbálnak többet kihozni. Nagyon gyakoriak a különleges növényi kivonatokból származó aktív hatóanyagok, de nem riadnak vissza az európai fülnek riasztónak hangzó, de tudományosan bizonyított, állatokhoz köthető hatóanyagok alkalmazásától, mint a csiganyálka, szamártej vagy a lózsír. Sokszor már igazán kedvező árú kozmetikumokban is megtalálhatjuk ezeket az összetevőket, azonban minden esetben érdemes utánajárni, hogy ezen összetevők honnan származnak és milyen minőségben kerülnek a termékekbe.

Így például Koreában a már dinamikusan fejlődő és számos szakmai elismerést elnyerő Hayejin márka európai bevezetése közel másfél év előkészületi munkát követelt meg, beleértve a kozmetikumokra vonatkozó EU-s direktíváknak való megfelelőség ellenőrzését, termékek összetevőinek bevizsgálását, gyártási folyamatok ellenőrzését, kifogástalan szállítási feltételek biztosítását, hogy az összetevők eredeti értéküket megőrizzék és hatásosak maradjanak ideérve az európai felhasználóhoz.

És mit is takar ez a rutin?

Visszakanyarodva eredeti témánkhoz, a megfelelő kozmetikumok, azon belül a hatóanyagok kiválasztása szükséges, de nem elégséges feltétele a helyes és eredményes arcápolásnak. A koreai nők már egészen korán elkezdik ápolni bőrüket, kialakítják arcápolási rutinjukat és megtanulják az arcápolás és anti-aging alapvetéseit:

  • Bőséges hidratáció kívülről és belülről (minimum 2 liter tiszta víz fogyasztása naponta)
  • Fényvédő mindennapos használata (télen/nyáron, borús/napfényes időben egyaránt)
  • Helyes, változatos táplálkozás
  • Bőr alapos tisztítása és táplálása

Varázslat helyett következetesség: ha sikerül nekünk is elsajátítanunk a fenti elveket, a problémák gyökerét szüntetjük meg, és nem szorulunk arra, hogy „arcápolásunk” nagy része a bőrproblémák elfedésére irányuljon.

Számunkra meglepő módon a koreaiak bőrápolási rutinja elsősorban nem a különféle bőrproblémák kezelésére, hanem a módszeres bőrápolásra koncentrál, mert abból indulnak ki, hogy a bőr állapota emberenként eltérő, de alapvetően a szükséglete megegyezik mindenkinél. Egyensúlyba kell hozni, amihez tisztításra, táplálásra, hidratálásra és fényvédelemre van szükség. Ha bőr működése egyensúlyba kerül, megszűnnek a diszfunkciók, mint a túlzott faggyútermelés vagy a fokozott kiszáradás.

A módszeres bőrápolás a koreaiaknál azt jelenti, hogy egy többlépéses, rétegezésen alapuló rutint alakítanak ki, amelyet tartósan, következetesen, szisztematikusan alkalmaznak. A koreai kozmetikum gyártók ehhez rengeteg lehetőséget kínálnak nagyon változatos formában.

Mik is a pontos lépések?

Sokan félreértelmezik az üzenetet és azt gondolják, hogy egy koreai rutinnak 8-10 lépésből kell állnia. A koreai arcápolás mindenki számára lehetőséget ad, hogy a kínált 8-10 féle termékből saját egyedi arcápolási rutint alakítson ki, a bőre aktuális igényeihez mérten.

A hangsúly a rendszerességen és személyre szabottságon van, és nem a lépések számán. A lépések száma bőrtípustól, évszaktól függően egyénenként és időszakonként változhat.

Miért is örvend ekkora népszerűségnek?

Mert a jó minőségű és módszeres bőrápolást a bőr valóban meghálálja, ráadásul hosszútávon. A fenti alapelvek betartásával előbb-utóbb egészségesebb, sugárzóbb bőrt kell tapasztalnunk, vagy rutinunk változtatásra szorul.

A saját koreai rutin kialakítása kezdetben valószínűleg kicsit több időt, türelmet és odafigyelést igényel, azonban napról napra rájövünk, hogy saját magunk megfigyelésére szánt idő, bőrünk kényeztetése jó hatással lesz hangulatunkra, önbecsülésünkre, nőiességünkre, az elért eredmények pedig magabiztosságunkat erősítik.

Mennyi az annyi?

Térjünk ki az anyagi részére is, egy soklépéses rutin kialakítása elsőre nem olcsó mulatság, viszont a koreai kozmetikumok jellemzően sokkal koncentráltabbak mint nyugat-európai társaik, kevesebb tömegnövelő összetevőt és vizet tartalmaznak, tovább használhatjuk őket, kiadósabbak. Nem beszélve arról, hogy az egészséges, ragyogó arcbőrért érdemes ‘befektetni’.

 

10 lépéses koreai rutin - mit és hogyan alkalmazzunk?

 

Hayejin Koreai Rutin Alapcsomag

Termékek