10 lépéses koreai rutin - mit és hogyan alkalmazzunk?

Koreai rutin, a tökéletes arcbőr titka című cikkünkben bevezettünk Titeket a koreai arcápolás világába, a következő pár sorban pedig bővebben írunk az egyes lépésekről. 

Ahogyan előző blog bejegyzésünkben is hangoztattuk, a koreai arcápolási rutinnak nem az a lényege, hogy mindenképp 8-10 lépést betartsunk, hanem hogy a kínált 8-10 féle termékből saját, egyedi arcápolási rutint alakítsunk ki bőrünk aktuális igényeihez mérten. Tehát a hangsúly a rendszerességen és személyre szabottságon van, és nem a lépések számán. A lépések száma bőrtípustól, évszaktól függően, egyénenként és időszakonként változhat.

Amit azonban érdemes betartani, a négy fő lépés:

  • tisztítás
  • előkészítés
  • táplálás
  • védelem

A Hayejin jelenlegi palettája is beépíthető a rutinodba, habár nem fedi le azt teljesen. Az előkészítés során tonerünk felfrissíti és hidratálja az arcbőrt. A szérumunk és maszkjaink a bőr táplálását segítik. Az előbbi igazi tápanyag koktél a bőrnek, feltölti, javítja ellenállóképességét, gátolja a ráncok kialakulását, halványítja a bőrhibákat. Fátyolmaszkjaink segítik az arcbőr hidratálását, rugalmasságának megőrzését, megújulását. Végül pedig krémünk lezáró rétegként meggátolja, hogy hatóanyagok elillanjanak, védelmi réteget képezve a bőr felszínén.

 

TISZTÍTÁS - 2 lépésben, azaz a híres „Double-cleanse”

A koreaiak nagy felfedezése, hogy mivel többféle terméket alkalmazunk bőrünkre, ha hatásosan szeretnénk arcunkat megtisztítani, mind az olaj- mind a vízalapú anyagokat fel kell oldanunk és eltávolítanunk.

  1. Olajos lemosó
  • Feloldja az olaj alapú szennyeződéseket, mint például a smink vagy a fényvédő
  • Alkalmazása: masszírozd száraz arcbőrbe az olajszerű terméket, majd langyos vízzel öblítsd le. A jó minőségű termékeket könnyű lemosni, és nem hagynak olajos érzetet a bőrön.
  1. Habzó, géles tisztítás
  • A tisztítás második lépése. Eltávolítja a maradék olajat, feloldja a még fennmaradt, illetve a víz bázisú szennyeződéseket (mint például az izzadság, amit az olajosak nem képesek feloldani), elősegíti a mélyebb tisztítást. A bőgyógyászok és kozmetikusok is kifejezetten javasolják a két lépéses tisztítást, mert megakadályozza a gyulladások, pattanások kialakulását.
  • Alkalmazása: reggel és este masszírozd a terméket nedves arcbőrbe és nyakadba körkörös mozdulatokkal, és langyos vízzel öblítsd le. 
  1. Radírozás, hámlasztás
  • A fizikai és kémiai hámlasztás segíti a pórusok tisztítását, ezzel eltávolítva az elhalt hámsejteket, ami lehetővé teszi, hogy a bőr könnyebben regenerálódjon, felfrissüljön, illetve az ezután felvitt termékek eljussanak a bőr mélyebb rétegeibe, hatékonyabbak legyenek.
  • Alkalmazása: a fizikai hámlasztókat heti 1-2, a kémiai hámlasztókat koncentrációjuktól függően heti pár alkalommal érdemes használni. Finoman dörzsöld át vele az arcbőrödet és nyakadat. Hangsúlyozzuk, hogy ezen napokon különösen fontos a napfényvédő használata.

 

ELŐKÉSZÍTÉS 

  1. Toner
  • Fontos, hogy ez nem ugyanaz a tonik, amit a nyugat-európai kozmetikumokban megszoktunk, jellemzően alkoholt tartalmazott és senki nem tudta igazán, hogy mire jó. A korei tonerek különböznek ezektől. Tisztítás után visszaállítja a bőr PH értékét, hidratál, és előkészíti a bőrt a további hatóanyagok befogadására.
  • Alkalmazása: arctisztítást követően töröld szárazra bőrödet, majd pár csepp tonert csepegtess tenyeredbe, amelyet finoman tapogass be arcodba.

 

TÁPLÁLÁS 

  1. Esszencia
  • Az esszencia se nem toner, se nem szérum, hanem a kettő keveréke: könnyű, koncentrált, hidratáló hatású termék, amely elősegíti a bőr regenerálódását és a sejtek áramlását, öregedésgátló, és ragyogóvá teszik a bőrt.
  • Alkalmazása: pár csepp esszenciát csepegtess tenyeredbe, majd finoman tapogass be arcodba. 
  1. Szérum, ampulla
  • Ebben a lépésben történik a rutin kulcs lépése: itt juttattjuk koncentráltan a hatóanyagokat a bőrbe, itt kezeljük speciálisan a problémát, legyen az pattanás, pigmentfolt, vízhiány, vagy ráncok. Tehát itt tökéletesítjük a bőrt.
  • Alkalmazása: A szérum a reggeli rutin részeként segít feltölteni a bőrt, az esti rutinban pedig serkenti a bőr éjszakai regenerációját. Cseppents tenyeredre vagy közvetlenül arcodra pár cseppet, majd finom mozdulatokkal tapogasd arcbőrödbe, így segítve a beszívódást. 
  1. Fátyolmaszk
  • 15-20 perces relaxáció, mely alatt a bőr felszívja a nedvességet és tápanyagokat. Hatékony összetevői azonnal hidratálják és rugalmasabbá teszik a bőrt, hatása pedig hosszan tart.
  • Alkalmazása: heti 1-3 alkalommal elég, de akár minden nap is feltehetjük 15-20 percre. Jó alkalom arra is, hogy a maszk után finoman átmasszírozd bőrödet javítva a vér- és nyirokkeringést.
  1. Szemkörnyékápoló
  • A szem körül vékonyabb és érzékenyebb lehet a bőr, amely hajlamosabb a ráncosodásra, kiszáradásra, így óvatosan kell vele bánni. Kevésbé érzékeny bőrűek nyugodtan alkalmazhatják az arc többi részére használt arcápolóikat a szem környékére is, nincs szükség külön szemkörnyékápolóra. Amennyiben ha valakinek kényesebb a szemkörnyéke (például nem megfelelő, szárító hatású szemkörnyékápoló eredményeképp), vagy esetleg nem akarja erősebb hatású szérumát, krémét a szemkörnyéken is használni, akkor lehet érdemes külön szemkörnyékápolót beszerezni. Céljuk, hogy hidratáljanak, megakadályozza a sötét karikákat, puffadtságot és szarkalábakat. Említést érdemelnek a szem alá felhelyezhető, jellemzően hidrogél anyagú szemkörnyékápoló tapaszok is, amit csodát tudnak tenni a szemkörüli puffadtság megszüntetésében.
  • Alkalmazása: ha krémet használsz, óvatosan vidd fel gyűrűs ujjaddal a szemkörnyékre.

 

VÉDELEM

  1. Hidratáló krém
  • Az arcápolókban található aktív hatóanyagokat segítik eljuttatni és megtartani a bőr mélyebb rétegeiben, illetve nedvességgel látják el a bőrt. Használatuk kiemelten fontos a humektáns hatóanyagok (hialuronsav, glicerin, urea) használata mellé, mert ezek az anyagok a bőr mélyebb rétegeibe vonzzák és ott megkötik a nedvességet. Az okkluzív lezáró krém réteg meggátolja hogy hatóanyagok elillanjanak a bőr felszínéről, védelmi réteget képeznek a bőr felszínén.
  • Alkalmazása: kézzel finoman eloszlatni az arcon felfelé irányuló mozdulatokkal, nyakra és fülre is fontos felvinni, reggel és este is érdemes alkalmazni. 
  1. Fényvédő
  • A koreai nők ki sem lépnek otthonról fényvédő nélkül. Habár apróságnak tűnik, ez a leghatékonyabb módja a korai öregedésgátlásnak, védi a bőrt a káros UV sugarak ellen. Úgy tartják, még borús időben, télen és beltéren is érdemes alkalmazni, mert az UV sugárzás az bőröregedés első számú okozója. A koreai fényvédők kínálatában mindenki megtalálhatja a bőrének és igényeinek legjobban megfelelőt. Kémiai és fizikai fényvédőket is választhatunk, amelyek jellemzően kiváló textúrával rendelkeznek. Sokszor más anti-aging és hidratáló hatóanyagokkal kombinálják őket és könnyű rájuk sminkelni.
  • Alkalmazása: minden nap érdemes használni reggelente, bőséges mennyiségben, akár több rétegben is.

Ahogyan fentebb is említettük, ez egy iránymutatás, és a nyugat-európai arcápolással szemben ez türelmet igényel az eredményhez. A legfontosabb, hogy ismerd meg a bőröd, legyél tisztában saját bőröd igényeivel, és hogy tudd, egyes évszakokban, különböző állapotában mire van szüksége. Találd meg a számodra megfelelő termékeket, és alkalmazd őket a helyes sorrendben - meglátod, bőröd meghálálja.

 

Hayejin Koreai Rutin Alapcsomag

Termékek