A Te bőrödet is megviseli a szájmaszkok rendszeres használata? Van 4 tippünk...

4 bőrregeneráló tipp a szájmaszk okozta problémákra

Az szájmaszkok és egyéb védőfelszerelések mindennapos viselete sajnos rutinná vált sokunk életében a járvány következtében. A leggyakoribb panasz, hogy a maszkok és védőöltözetek egész napos viselése pattanásokat, kiütéseket, érzékenységet és irritációt okoz bőrünkön. Természetesen mi mindenkit a maszkok viselésére buzdítunk, sajnos a jelenlegi helyzetben használatuk elkerülhetetlen. Ugyanakkor járjunk utána mitől alakulnak ki ezek a bőrproblémák, mit tehetünk, hogy enyhítsük az irritációt, segítsük bőrünk gyógyulását.

A maszk folyamatos érintkezése és dörzsölődése a bőrrel a maszk alatti meleg, párás, fülledt levegővel kombinálva sajnos ideális körülményeket teremt a pattanásokért felelős baktériumok elszaporodásának. A jelenség nem újszerű, acne mechanica-nak nevezik, és sokan tapasztalnak hasonló tüneteket vállukon a rendszeres hátizsák hordástól, homlokukon a védősisak vagy kalap viselésétől vagy épp rendszeres sportolás esetén a műszálas anyagok dörzsölődésétől.

A maszkok bőrrel érintkező részei folyamatos nyomást fejtenek ki a bőrre, eldeformálva ezzel a pórusokat, ami erre fokozott faggyútermeléssel reagál, próbálja védeni magát. Azonban a folyamatos nyomástól, dörzsölődéstől a bőr által termelt faggyú nem tud természetes útján kiürülni, elakadhat és felhalmozódhat a bőrben, tovább rontva a helyzeten.

Az tünetek súlyossága az alig észrevehető komedóktól a gyulladt papulákig (vörös dudorokig) és pustulákig (gennyes pattanás) terjedhet. A korai szakaszban a bőr tapintása megváltozik, érdesebbé és egyenetlenebbé válhat. Az idő előrehaladtával apró pattanások jelentkeznek, amelyek az irritáció fennállásával egyre gyulladtakká válhatnak.

Mit tehetünk, hogy megelőzzük és kezeljük a maszkok használatából eredő bőrproblémákat:

  • A kezünk tisztítása mellett szenteljünk fokozott figyelmet arcunk tisztántartásának is. Öblítsük le és frissítsük fel tiszta, hideg vízzel napközben lehetőség szerint minél gyakrabban. Este lefekvés előtt pedig alaposan tisztítsuk meg a szennyeződésektől (ideális esetben 2 fázisban: külön olajos tisztítás és külön habzó tisztítás fázisban). Jó szolgálatot tudnak tenni a szalicil savat vagy benzoil-peroxidot is tartalmazó lemosók. Viszont mindenképpen hanyagoljuk a fizikai hámlasztók, szemcsés radírok használatát, mert azok további surlódást, irritációt okoznak.
  • Lehetőség szerint próbáljunk természetes anyagból és minél kevesebb vegyszerrel kezelt anyagból készült szájmaszkot viselni. A maszkokat tisztítás után inkább forró átvasalással fertőtlenítsük, mint vegyszerek használatával.
  • Természetesen, ha tehetjük, pihentessük és kényeztessük bőrünket, amikor nem kell védőmaszkot viselnünk. Nagyon jó hatással vannak a gyulladásokra - antibakteriális tulajdonságuk révén - a teafa olajat és kivonatot tartalmazó termékek, ezért jószívvel ajánljuk zöld, teafás fátyolmaszkunkat. A Hayejin rutin alaptermékeinek lótuszcsíra és pagodafa rügy kivonata szintén segíteni tudja a bőr mindennapi regenerálódását.
  • Továbbá a testi-lelki feltöltődés is mindig jó hatással van a közérzetünkre, így megmutatkozik bőrünk állapotán is. Arra buzdítunk tehát mindenkit, hogy a jelen kényszerhelyzetet kihasználva az élet dobta citromból készítsen házi limonádét: sétáljon nagyokat a friss levegőn, olvasson otthon egy jó könyvet, töltődjön fel, és tükörbe nézve garantáltan látni fogja a hálás bőrén az eredményt.

Termékek